Amla w proszku, dlaczego jeszcze jej nie używasz?

Amla w proszku to suszony agrest indyjski, silnie przeciwutleniający
Amla w proszku to suszony agrest indyjski, silnie przeciwutleniający

Amla w proszku jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Nie dlatego, że jest jej tam najwięcej, lecz dlatego, że owoc ten ma bardzo silnym przeciwutleniaczem. Amla w proszku ma długą listę korzyści dla zdrowia, na czele której jest regulacja trawienia.

Jeszcze bogatsza w dobrze przyswajalną witaminę C jest świeża amla lub sok z tego owocu.

Amla w proszku zrobiona jest z wysuszonych i ewentualnie sparzonych owoców agrestu indyjskiego.

Amla w proszku i nie tylko – księżniczka młodości

Na początku amla w proszku smakuje kwaśno, w dalszej kolejności na języku zostaje cierpkość i jakby nieco słodyczy. Takie jest moje pierwsze wrażenie.

W ajurwedzie amla jest księżniczką wśród naturalnych pokarmów leczniczych. Księżniczką, bo miejsce dla królowej lub króla jest tylko jedno. Jest wszak kilku innych mocnych zawodników, którzy mogą ścigać się o ten tytuł, przykładowo haritaki.

W każdym razie amla ma status zioła specjalnego, pozwalającego zachować młodość.

Wyjątkowość amli tkwi w 5 smakach. Dokładnie ma w sobie 5 z 6 smaków: głównym jest kwaśny, a w drugim rzędzie gorzki, słodki i ostry. Brakuje jej jedynie słonego do pełnej korony.

W księdze zalet amli, zwanej też w sanskrycie amalaki, na pierwszym miejscu wymienia się często poprawę trawienia. Niektórzy entuzjastycznie rozciągają tę korzyść aż do efektu chudnięcia. Jednak amla nie cofnie w magiczny sposób wskazówki na Twojej wadze.

Amla w proszku - dlaczego nie ma dużo witaminy C, ale jest silnym antyoksydantem?
Amla w proszku można nią przyprawiać praktycznie wszystko

Jak amla w proszku pomaga w trawieniu

Wpływ agrestu indyjskiego na metabolizm wiąże się między innymi z różnorodnością jej smaków. Chodzi tu jednak nie tylko o smak wyczuwany przez kubki na języku. Ponadto w ajurwedzie obserwuje się właściwości roślin pod różnymi kątami.

Rośliny mają więc swoje smaki i energie, które pojawiają się na poszczególnych etapach trawienia.

Np. czujemy w żołądku, że dany pokarm rozpala go lub chłodzi. To jest energia pokarmu, która albo może podkręcać ogień trawienny albo go zmniejszać, wychładzać.

Pokarmy po strawieniu również mają określony smak, który może być inny nie ten wyczuwany na języku.

Amalaki po strawieniu zostawia smak słodki.

Z kolei energia amli, wpływająca na ogień trawienny, jest wychładzająca.

Nasza księżniczka ma tę szczególną właściwość, że równoważy 3 dosze, czyli konstytucje człowieka.

Krótko o doszach – każda istota, roślina, rzecz na tym świecie składa się z 5 pierwotnych elementów: eteru (przestrzeni), wiatru, ognia, wody i ziemi. Człowiek przy poczęciu otrzymuje unikatową mieszankę tych elementów. Zależy ona od konstytucji rodziców, pogody, pory roku i wielu innych czynników.

Z reguły część elementów przeważa, określając doszę. Może to być vata (przewaga eteru i wiatru), pitta (ogień i woda) oraz kapha (ziemia i woda). Człowiek nie składa się z jednej doszy, występują u niego również inne, choć w mniejszym stopniu.

Każdy jest unikatową kombinacją 5 elementów. Dlatego jedni są wysocy, barczyści, mają zbite mięśnie, grube kości, mocne paznokcie, białe zęby. Inni zaś są wiotcy, cherlawi, cienkowłosi, piją kawę chwytając za kubek żylastą ręką o rozdwajających się paznokciach. Reszta jest pomiędzy.

Jeśli dosze są zaburzone, którejś z nich jest zdecydowanie za mało lub za dużo, człowiek choruje. Nie czuje się w pełni zdrowy.

amla w proszku

Jak amla w proszku równoważy dosze?

Jej kwaśny smak trzyma w ryzach doszę vata (przerost wiatru). Z kolei smak słodki na języku jak i po trawieniu oraz energia wychładzająca trawienie reguluję pitta (nadmiar ognia). Z kolei kaphę zmniejsza cierpkość amli. Ponadto nadmiar kaphy redukuje suchość amli. Suchość to guna, czyli właściwość amalaki.

Każda roślina czy istota ma swoją gunę, jakość, właściwość. Gdy zapytasz, jaka jest amla, dostaniesz odpowiedź: lekka i sucha.

To wszystko jest skomplikowane, ale jest w tym sens.

Ogólnie rzecz biorąc amla już w ustach wzmacnia smak pożywienia, co przyspiesza wydzielanie enzymów trawiennych w ślinie. W żołądku amla w proszku, jeśli taką przyprawisz jedzenie, reguluje ogień trawienny. Jest to korzystne zwłaszcza dla osób z nadmiarem doszy pitta, które mają dużo ognia trawiennego. W rezultacie mogą one cierpieć na wrzody czy nadkwasotę. Następnie właściwości amli ułatwiają przesuwanie pokarmu przez jelito cienkie aż do grubego, skąd resztki są łatwiej wydalane.

Skarbiec stabilnej witaminy C – amla w proszku

Świeże owoce lub sok to doskonałe źródła witaminy C. Co ciekawe suszenie nie zmienia zawartości witaminy C w amalaki.

Amli przypisuje się wyjątkowe cechy pod względem zawartości kwasu askorbinowego. Można przeczytać, że owoce amli mają co najmniej 20 razy więcej witaminy C niż sok pomarańczowy. Nie jest to prawdą i nie o zwartość kwasu askorbinowego chodzi.

Zawartość witaminy C w amli stanowi ok. 0,4% masy. Po przetworzeniu wg ajurwedyjskich metod, czyli np. sproszkowaniu, udział tej witaminy zwiększa się nawet do 1,4% masy.

Jednak to nie witamina C decyduje o działaniu amli, ale taniny, które bardzo mocno zwiększają właściwości antyoksydacyjne agrestu indyjskiego.

Natomiast warto zaznaczyć, że wg badań witaminy C pozbawiona jest mieszanka Chyavanprash. Prawdopodobnie kwas zostaje zniszczony podczas duszenia amli z masłem ghee.

Dla porównania samej zawartości witaminy C: w jednej kulce świeżej amli jest około 121 gramów witaminy C, podczas gdy w średniej pomarańczy o wadze około 6 razy większej od kulki amli witamina C występuje w ilości 70 gramów.

Wobec tego w amli jest tylko 10 razy więcej kwasu askorbinowego niż w pomarańczach.

Pomarańcze zaś w cale nie są najbardziej zasobne w witaminę C. Więcej można znaleźć w owocach róży czy rokitnika.

Tak czy inaczej amla w proszku jest świetnym antyoksydantem, w którym witamina C ma formę stabilną, nie utleniającą się.

Gdzie kupić i za ile – amla w proszku

Amla w proszku jest dostępna w sklepach z indyjskimi towarami. W Warszawie zapłaciłam za 100-gramową torebkę 7,5 zł. W sklepie była również amla w słoikach, bywa podobno także świeża. Można tam też kupić olejek z amli do włosów, jak i inne preparaty na przyspieszenie wzrostu warkoczy lub ich wzmocnienie.

Słowo amla oznacza kwaśny smak. Nazywa się nim również drzewo, które rodzi kwaśne, podobne do agrestu owoce. Amla to hinduskie słowo, zaś w sanskrycie roślina ta zwie się amalaki. Innymi określeniami na amlę w sanskrycie są słowa, które oznaczają „matkę”, „opiekunkę”, „nieśmiertelność”. Mają one odzwierciedlać możliwości lecznicze amli.

Amla, w tym amla w proszku, należy do ziół zwanych w ajurwedzie rasayana – odmładzających.

Agrest indyjski jest jednym z 3 składników Triphali, popularnej mieszanki ajurwedyjskiej na dobre trawienie.

Znajduje się on również w Chyavanprash, mieszance cukru trzcinowego, ghee i miodu i ziół. Je się ją na odporność i odmłodzenie.

Podsumowując, amla w proszku:

  • wspiera zdrowy metabolizm
  • ma właściwości antyzapalne
  • odżywia serce i układ oddechowy
  • jest naturalnym antyoksydantem
  • pomaga zachować zdrowie oczu, włosów, paznokci, skóry
  • równoważy agni, ogień trawienny
  • podnosi energię życiową, wzmacnia odporność, odmładza

Dodatkowo zapoznaj się: Imbir – prosty przepis na lepsze trawienie.

Źródła:
Sciencedirect https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711304701506
Researchgate https://www.researchgate.net/publication/281241250_KINETIC_THERMAL_DEGRADATION_OF_ASCORBIC_ACID_IN_AMLA_PHYLLANTHUS_EMBLICA_L
Researchgate https://www.researchgate.net/publication/289443261_Determination_of_vitamin_C_content_of_Phyllanthus_emblica_and_Chyavanprash

Reseaerchgate: https://www.researchgate.net/publication/285134016_Active_constituents_of_Emblica_officinalis_Part_1_-_The_chemistry_and_antioxidative_effects_of_two_new_hydrolysable_tannins_Emblicanin_A_and_B

Co to za blog?

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o