Imbir – prosty przepis na lepsze trawienie

Imbir - prosty przepis, łatwy w przechowywaniu
Imbir - prosty przepis, łatwy w przechowywaniu

Imbir – prosty przepis na przyspieszenie trawienie i odtrucie jelit, który zrobisz w kilka minut z 3 niedrogich składników. Pochodzi z medycyny ajurwedyjskiej. Jest najlepszy dla osób, które mają mało ognia trawiennego i przeszkadza im nadwaga.

Imbir – prosty przepis na tę mieszankę jest polecany w ramach odtruwania organizmu od tłustego i słodkiego jedzenia. Jego głównym celem nie jest chudnięcie, ale może być ono miłym skutkiem ubocznym.

Dla mnie ten przepis ma ogromną zaletę – łączy 3 w jednym: jest szybki, prosty i tani. Składniki są w niemal każdym sklepie, nie kosztują fortuny, wykonanie jest szybkie, nie wymaga przygotowań i czekania.

Z moich obserwacji wynika, że imbir w tym wydaniu likwiduje uczucie zalegania jedzenia w przewodzie pokarmowym. Imbir jest ostry, zwłaszcza za pierwszym razem uczucie wypalania jamy ustnej jest silne. Każdy kolejny raz, kiedy plasterek kłącza w zalewie ląduje w ustach, jest łatwiejszy do zniesienia.

Autorka książki „Ajurwedyjski detoks”, dr Kurleet Chaudhary, opisuje imbirowe płukanie jelit jako sposób na rozpalenie agni, czyli ognia trawiennego i ogrzania ciała. Zaleca je osobom, które mają ponad 13 kg tłuszczu do stracenia. Kuracja sprawdza się zwłaszcza w zimie, gdy siła trawienia jest mniejsza. Imbirowe płukanie jelit zapobiega gromadzeniu się amy, czyli odpadów, które powstają przy złym trawieniu.

Imbir – prosty przepis poprawiający trawienie, wykonanie:

1 świeża cytryna – ja wykorzystałam 2 średnie, z których wyszła niecałe pół szklanki soku. Tyle jest potrzebne do mieszanki.
2,5 cm obranego, świeżego imbiru
0,5 łyżeczki naturalnej soli (himalajska, morska). Ja użyłam kłodawskiej bez jodu.

  1. Wyciśnij 0,5 szklanki soku z cytryn
  2. Wlej go do zakręcanego słoiczka
  3. Pokrój imbir w cienkie plasterki.
  4. Wrzuć imbir do soku cytrynowego
  5. Dodaj 0,5 łyżeczki soli.
  6. Wymieszaj

Próbuj z założeniem, że poczujesz palenie na języku.

Imbir - prosty przepis na lepsze trawienie
Imbir – prosty przepis na lepsze trawienie

Zakręcony słoiczek trzyma się w lodówce przez ok. 1 tydzień. Przed każdym posiłkiem zjada się 1-2 plasterki imbiru. Jeśli trawienie za bardzo przyspieszy, wystarczy sięgać po imbir tylko przed głównym posiłkiem.

Imbir – prosty przepis, a tak wiele daje

Są jednak obostrzenia. Taki imbir może za bardzo rozpalić organizm. Nie korzystaj z tej mieszanki, jeśli:

  • jest bardzo gorąco i nie ma możliwości się ochłodzić
  • masz mocno zakwaszony, czyli mocno trawiący żołądek
  • jesteś osobą skłonną do irytacji, wybuchów gniewu

Dlaczego ten prosty przepis na imbir działa?

Imbir zawiera olejki eteryczne: gingerol, zingeron i cytral, które mają dobroczynny wpływ na układ trawienny. Pobudzają wydzielanie śliny, zwiększają też produkcję soków żołądkowych. Dzięki nim lepiej wydziela się żółć. Imbir zapobiega mdłościom, wzmaga też apetyt. Rzeczywiście tak jest – zjedzenie plasterków imbiru powoduje, że ma się chęć zjeść coś jeszcze.

Ponadto imbir dezynfekuje jamę ustną. Przeciwdziała także bólom żołądka, zapewne z powodu swoich właściwości rozkurczowych.

Z kolei sól użyta w tym przepisie na imbir, zwiększa wydzielanie śliny. W ustach przecież zaczyna się trawienie. Poza tym sól, która zawiera minerały, ułatwia nawadnianie.

Sok z cytryny ma również właściwości wspomagające trawienie i oczyszczanie. Cytryny są bogate we flawonoidy, które pomagają usuwać wolne rodniki. Ponadto sok z tego owocu działa żółciopędne.

Znasz taki przepis na imbir jak ten? A może jest jakiś inny sposób, równie prosty, na szybsze trawienie? Daj znać w komentarzu.

Pozdrawiam ostro!

Może Cię zainteresuje ten artykuł: Zioła na stres, 9-tka na zmęczone nadnercza

Co to za blog?

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o