Maślanka, co wiedzą o niej ajurwedyjscy lekarze + zdrowy, szybki napój

Maślanka – gdy poznasz korzyści z picia maślanki na sposób ajurwedyjski, zdziwisz się, że do tej pory wydawała Ci się nieatrakcyjna i jako nabiał niezdrowa. Dodatkowo, gdy przedstawię Ci prosty przepis na zdrowy napój z maślanki, gdy nie masz czasu, umiejętności kulinarnych, blendera i pieniędzy, jest duża szansa, że trwale ją polubisz.

Maślanka – ile razy przechodzisz koło niej obojętnie, bo nie wygląda na półce tak seksi jak smoothie z owoców egzotycznych? Może ją z góry odrzucasz, bo nabiał zaśluzowuje i wywołuje niestrawność?

Nie namawiam na jedzenia nabiału wbrew Twoim przekonaniom.

Spójrz jednak na maślankę, choć na czas czytania tego artykułu, bez uprzedzeń.

Zwłaszcza, że maślanka pomaga w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej. U osób ze skłonnościami do nerwowych odruchów to ważne. Zdrowy układ trawienny to najlepszy strażak do gaszenia stanów zapalnych. W nich zaś upatruje się często przyczyn depresji.

Przeczytaj: Przyczyny depresji, dlaczego lekarze się mylą?

Maślanka w ajurwedzie zajmuje poczesne miejsce. To napój, którego zazdroszczą nam bogowie – tak się o niej pisze.

Zanim przejdziemy dalej, pozwól, że zaznaczę jedną rzecz. Tradycyjna maślanka w ajurwedzie to pozostałości po przerobieniu śmietany na masło. Tak jak i u nas. Istnieje jednak napój zwany maślanką (buttermilk), który składa się z mleka zsiadłego z dodatkiem wody.

Ja idę na łatwiznę i mieszam po prostu kefir z ciepłą lub gorącą wodą. Nie ma obaw, żeby ukrop ściął kefir.

Wracając do szanownych baranów, czyli do zalet maślanki.

Maślanka poprawia krążenie, odtruwa i czyści organizm. Pomaga, gdy ktoś cierpi na biegunkę i zespół jelita drażliwego.

Napój ten jest też wskazany przy nadciśnieniu, miażdżycy i chorobach serca.

Maślanka równoważy dosze kapha, vata i pitta.

Przeczytaj więcej o doszach, czyli konstytucji człowieka w artykule Post przerywany, czy Twoja dosza go polubi? Jak każda istota i rzecz na tym świecie, składa się on z unikatowej kombinacji 5 pierwotnych elementów: wiatru, przestrzeni (eteru), wody, ognia i ziemi.

maślanka, albo kefir z gorącą wodą i kurkumą - świetny napój w zimie
maślanka, albo kefir z gorącą wodą i kurkumą – świetny napój w zimie

Maślanka i jej zalety

  1. Ten mleczny napój jest niskokaloryczny. Nie powoduje uczucia ciężkości po wypiciu. Łatwo się trawi.
  2. Uspokaja żołądek i trzewia po ostrym jedzeniu.
  3. Ułatwia wypłukanie tłuszczy po ciężkich daniach.
  4. Zapobiega gazom.
  5. Nawadnia, zwłaszcza z dodatkiem przypraw.
  6. Zawiera wapń, a zarazem ma niewiele tłuszczu.
  7. Uzupełnia witaminy, zwłaszcza z grupy B (B12, B1, B2). Ma również lecytynę (wspomaga pamięć, również wątrobę, jest potrzebna do trawienia tłuszczy).
  8. Redukuje zbyt wysokie ciśnienie krwi.
  9. Obniża cholesterol.
  10. Zobojętnia kwasy żołądkowe, uwalnia od refluksu.

Smak maślanki w ajurwedzie określany jest jako cierpki, również słodki.

Ta cierpkość pomaga zwęzić pory w skórze, pomaga w sprawach trądzikowych, wypryskach. Również stosowana zewnętrznie. Są zabiegi, które polegają na oblewaniu całego ciała maślanką.

Ponadto maślanka ogranicza ruchy jelit, gdy męczy je rozwolnienie. Jest to również remedium na hemoroidy. Można robić wręcz nasiadówki w chudej maślance.

Jak napój ten wpływa na dosze? Bierze w karby nadmiar kapha (tendencje do śluzowania, odkładania toksyn) oraz vata (za dużo ruchu w ciele, wiatru i eteru, co się objawia zbyt szybkim trawieniem, rozwolnieniami). Ogranicza ogień pitta, ponieważ jednym z jej smaków jest słodki.

Maślanka odtruwa

Oczyszcza jelita i odtruwa ciało. Przynosi ulgę w zaparciach i odbudowuje florę bakteryjną. Ma mniej tłuszczu niż mleko, jednocześnie jest bogata w wapń, potas i witaminę B12.

W ajurwedzie uważa się, że produkt ten oczyszcza kanały (śroty). Dzięki temu składniki odżywcze są prawidłowo wchłaniane.

Jeśli zaczynasz posuwać się w latach, temat oczyszczania kanałów, utrzymanie wszystkich tkanek w świeżości, powinien być Ci bliski.

Maślanka wstrzymuje proces starzenia. Pomaga powstrzymać miażdżycę i wzrost poziomu cholesterolu.

Zobacz, jakie właściwości maślanka ma w oczach ajurwedy:

Smak: cierpki (uspokaja kapha), także słodki (pacyfikuje pitta)
Energia trawienia (to, co czujesz w żołądku, gdy trafi tam pokarm): gorąca
Po strawieniu: słodka
Cechy: lekka, sucha, zagęszczająca

Jak pić maślankę i kiedy nie pić?

Na niestrawność dobra jest maślanka z dodatkiem imbiru w proszku i czarnego pieprzu w równych proporcjach.

Gdy ktoś cierpi na nadmiar doszy vata (ruchliwość, nerwowość), dobrze by pił maślankę z dodatkiem soli kamiennej.

W przypadku nadmiaru pitta (ogień, skłonności do wrzodów), może spróbować maślanki z dodatkiem cukru.

Z kolei kapha może sięgać po maślankę z mielonym pieprzem i imbirem w proszku.

Co jeszcze można dodać do maślanki? Kolendrę, miętę i kumin. Gdy dorzucić do tego zestawu sól kamienną, uzyskasz napój na niestrawność, odbijanie się i kwaśny smak w ustach po jedzeniu.

W ajurwedzie odradza się picie maślanki podczas upałów. Jeśli już, to można sięgać po słodką maślankę lub napój przygotowany ze słodkiego jogurtu z wodą. Chodzi tu o energię trawienia, która jest gorąca. W upale może ona podnieść nadmiernie agni, ogień trawienny.

Przepis na najprostszy napój mleczny, dla spieszących się rano:

  1. Wlej do szklanki/kubka maślankę/kefi/jogurt naturalny aż wypełni naczynie w połowie.
  2. Dopełnij ciepłą, nawet gorącą wodą w zimie, latem może być chłodniejsza.
  3. Dodaj przyprawy: ja używam kurkumy. Można dodać też kumin, imbir mielony, pieprz, również miód.

Ogólnie pieprz czarny, także cynamon, imbir, kardamon, ułatwiają trawienie mleka. W ajurwedzie nie traktuje się nietolerancji pokarmowych, np. na gluten jako chorób. Wychodzi się z założenia, że różny sposób przygotowania pokarmów zmienia ich właściwości. Prażenie ziaren pszenicy przed zmieleniem na mąkę, usuwa z nich gluten.

Napoje mleczne na bazie jogurtu naturalnego, kefiru czy maślanki mogą mieć różną zawartość tłuszczu. Im bardziej rozwodniony, tym lżejszy dla układu trawiennego.

I jak, masz ochotę na szklankę maślanki z aromatycznymi przyprawami?

Źródło: Researchgate

Co to za blog?

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o