Właściwości maca, czy Twój estrogen i tarczyca będą zadowolone?

Właściwości maca dodają wigoru i apetytu na życie w efekcie regulacji kobiecych męskich hormonów. Ta inkaska bulwa ma kilka wyjątkowo aktywnych związków chemicznych, które czynią takie cuda. Inny bioaktywny składnik natomiast jest niebezpieczny dla osób z chorą tarczycą.

Właściwości maca wynikają głównie z obecności w tym warzywie:

  • alkaloidu, spotykanego tylko w maca, zwanego makaridyną
  • wielonasyconych kwasów tłuszczowych (makainy) i ich pochodnych (makamidy)
  • fitosterolów
  • glukozynanów (glikozydowe połączenia siarkowe, glikozydy to związki chemiczne, pochodne węglowodanów).

Właściwości maca – jak wpływają na estrogen?

Wzrost poziomu estrogenu to jedna z najczęściej omawianych korzyści maca dla kobiet. Niestety badania polegające na podawaniu 1,5 lub 3 g proszku przez 12 tygodni nie zwiększyły stężenia estrogenu krążącego we krwi. W tym u kobiet po menopauzie.

Nie ma dowodu przeprowadzonego na ludziach, że maca poprawia gospodarkę hormonalną wprost przez wywindowanie estrogenu.

Potwierdzono jedynie na szczurach, że maca wywołała u ich samic efekt estrogenowy (wzrosła masa macicy).

Z kolei z innych badań, na komórkach raka piersi, wynika, że maca je „zestrogenizowała”. Jednak nie był to taki sam efekt, jak w żywym ciele.

Wniosek z tego – nie wiadomo na bank, jak maca wpływa na estrogen.

Co wcale nie znaczy, że w ogóle nie wpływa. Posłuchaj dalej.

Właściwości maca - efekt nadmiaru estrogenu jest, ale dowodów nie ma.
Właściwości maca – efekt nadmiaru estrogenu jest, ale dowodów estrogenizacji nie ma.

Lepidium peruvianum na menopauzę?

Poziomy testosteronu, estradiolu, LH, FSH i prolaktyny w osoczu nie uległy zmianie pod wpływem maca – pokazało badanie z 2009 r. Jednocześnie jednak próby kliniczne pokazały, że proszek z tej rośliny zwiększył produkcję spermy oraz ruchliwość plemników.

Poza tym badani raportowali, że czują więcej energii, mają lepszy nastrój, są mniej lękliwi, a chętka na zbliżenia intymne wzrosła. Autorzy badań uważają, że mechanizmy działania maca nie są wystarczająco rozpoznane, by stwierdzić, co dokładnie czyni ona naszemu układowi hormonalnemu.

Lepidium peruvianum nie zawiera roślinnych estrogenów ani fitohormonów. Możliwe, że na hormony oraz ich zrównoważenie wpływają sterole roślinne maki.

Być może – badacze tego jeszcze nie ustalili – sterole są wykorzystywane przez organizm przy pomocy przysadki w celu poprawy funkcjonowania nadnerczy, jajników i jąder, a także tarczycy, trzustki oraz szyszynki.

Jeśli porównać makę do innych roślin, które są polecane na kłopoty z hormonami, to jest ona rzeczywiście wyjątkowa.

Wszystkie rośliny zalecane kobietom w okresie menopauzy, wpływają dokładnie na jeden hormon. Wszystkie również zawierają fitohormony. Pluskwica groniasta – oddziałuje na LH, czyli lutropinę. Pochrzyn dziki – na progesteron. Koniczyna i soja – tylko na estrogen. Z kolei tabletki stosowane w hormonalnej terapii zastępczej zmieniają poziomy estrogenu i progesteronu.

Są to zatem pociski, które trafiają w konkretny cel.

Właściwości maca są inne, bo działają na podwzgórze i przysadkę, przez sterują hormonami, by tak rzec, zza głównego pulpitu. Maca to dyrygent, a hormony – orkiestra.

Co ma maca, że wpływa na mechanizm działania osi podwzgórze – przysadka – nadnercza?

Najprawdopodobniej wśród właściwości maca pierwsze skrzypce grają alkaloidy (makaridyna). Uważa się je za najbardziej aktywny składnik peruwiańskiego żeń-szenia. Oprócz tego wpływ mogą mieć wielonasycone kwasy tłuszczowe właściwe dla maca – makainy oraz ich pochodne, amidy (makamidy). Mają one właściwości adaptogenne, czyli regulują hormony do potrzebnych organizmowi poziomów.

Makamidy poprawiają produkcję spermy i płodność mężczyzn.

Właściwości maca – subiektywne

Wiemy zatem, że nie ma dowodów lub są nikłe na wzrost poziomu estrogenu krążącego we krwi po suplementacji maca.

Z drugiej strony jednak, wiele kobiet narzeka na tkliwość piersi, drażliwość całego ciała, gdy je makę.

Może to być efekt placebo albo po prostu estrogen rośnie ze względu na ogólne lepsze samopoczucie i wzmocnienie odżywcze organizmu.

Zdecydowanie rośliny ten nie poleca się kobietom z endometriozą, mięśniakami, itp. Tym, które mają już zbyt dużo estrogenu i w związku z tym kłopoty zdrowotne.

Maca może też namieszać w tarczycy.

Właściwości maca – przeciwnowotworowe, ale ryzykowne dla tarczycy

Aktywnymi związkami w korzeniu maca są glukozynolany, glikozydowe połączenia siarkowe. Glikozydy to pochodne cukrów (odgrywają też istotną rolę w siemieniu lnianym: zobacz, jak przygotować siemię lniane i uniknąć cyjanowodoru).

Glukozynolany są charakterystyczne dla „śmierdzących” siarkowymi bąkami podczas gotowania warzyw kapustnych: brokułów, brukselki, kalafiora, kapusty.

Owe glukozynolany w nadmiernych ilościach mogą spowodować powstanie wola, przerostu tarczycy.

Im mniej jodu w diecie, tym silniejsze działanie glukozynolanów.

Jednocześnie glukozynolany działają silnie przeciwnowotworowo.

Zdecydowanie nie poleca się maca, jeśli ktoś ma jakikolwiek problem z tarczycą.

Właściwości maca
Właściwości maca

Jaki proszek maca wybrać?

Jeśli mowa o glukozynolatach (takiej nazwy używa się również w zamian glukozynolanów), to zaleca się zwrócić uwagę zawartość procentowa glukozynolatów.

Surowy proszek maca może powodować bóle brzucha ze względu na zawartość glukozynolatów właśnie. Żelatynizowany, czyli sproszkowany korzeń gotowany pod ciśnieniem, ma ich mniejszą zawartość, za to jest łagodniejszy.

I jeszcze bonus.

Maca występuje w różnych kolorach. Najbardziej powszechna jest w odcieniach żółci. Ma ona wszystkie właściwości, dla których maca jest super pokarmem.

Przy okazji, zobacz, jakie wartości odżywcze ma to warzywo i czy jest to jedyna taka roślina na ziemi: Maca, odżywczy mit czy hit dla zestresowanych?

Trawa pieprzowa, jak nazywa się makę, może mieć również inne kolory: biały, fioletowy, czarny, czerwony.

Zasadniczo jednak bulwa występuje w kolorze żółtym, czerwonym i czarnym.

W Peru nie przywiązywano wagi do odcienia i mieszano proszek z maca w dowolnych proporcjach.

Dzisiaj wiadomo, że maca w zależności od koloru ma inne aktywne składniki i właściwości zdrowotne.

Badania na ten temat prowadzono niestety do tej pory głównie na szczurach. Przydałoby się więcej wiedzy o oddziaływaniu na człowieka.

Ustalono, że maca w kolorze:

  • żółtym – chroni przed promieniowaniem UV (nałożona na skórę w formie płynnej)
  • czerwonym – jest korzystna dla kości
  • czarnym – dobrze wpływa na kości, ale również poprawia pamięć i kojarzenie. U mężczyzn zwiększa ilość plemników i zapobiega kłopotom z powiększoną prostatą.

Podsumowując – peruwiański żeń-szeń, maca to superfood, z którego właściwości odżywczych i podnoszących płodność ludy Andów korzystały intuicyjnie.

Nikt do dzisiaj nie rozkminił, co tak naprawdę w maca działa. Zapewne wszystko razem we wspólnym tańcu energii.

Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3184420/

Co to za blog?

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o